Lakritskladdkaka med kolasås
ingredienser kladdkaka
175 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 ½ msk lakritspulver
1 krm salt
Kolasås
1½ dl strösocker
2 msk ljus sirap
1½ dl vispgrädde
½ msk kakao
25–50 g smör, rumstemp
1 tsk vaniljsocker
Garnering
kokos
GÖR SÅ HÄR!
1. Sätt ugnen på175°. Smält smöret, ta från värmen. Vispa ägg och strösocker pösigt. Rör i mjöl, kakao, vaniljsocker, lakrits och salt. Tillsätt smöret.
2. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diam, med löstagbar botten.
3. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 20 min. Låt svalna.
4. Kolasås: Blanda socker, sirap, grädde och kakao i en kastrull. Låt småkoka tills det bildas gångar av sleven när den dras i smeten, ca 30 min. Ta från värmen och rör i smör och vaniljsocker. Låt svalna.
5. Garnering: Häll kolasåsen över kakan. Strö över kokos.
