äppelkaka med mandelmassa
god äppelkaka med mandelmassa, kanel och pärlsocker.
ingredienser
- 200 g mandelmassa
- 300 g rumsvarmt smör
- 3 dl strösocker
- 6 ägg
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk salt
fyllning
- 5-6 medelstora äpplen
- 2-3 tsk kanel
- 2 tsk strösocker
- pärlsocker
GÖR SÅ HÄR!
- Kaka: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
- Riv mandelmassan grovt och arbeta in smöret lite i taget till en jämn massa. Använd gärna händerna, eller kör ihop allt i en matberedare.
- Rör ner sockret och ett ägg i taget och blanda till en klumpfri smet.
- Blanda mjölet med bakpulver, vaniljsocker och salt och rör ner i smeten. Bred ut smeten i formen.
- Fyllning: Kärna ur äpplena, skär dem i ganska tunna klyftor och pudra dem med lite kanel och strösocker.
- Stick ner äppelklyftorna ganska tätt i smeten. strö över pärlsocker. Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter.