semletårta

Semledagen idag det firar jag med denna supergoda semletårta.
 
ingredienser
vetedeg
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50 färsk jäst eller torr jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl 
 
fyllning/dekoration
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8dl vispgrädde
Ägg till pensling
mandelspån
Florsocker
 
GÖR SÅ HÄR!
Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
Sätt ugnen på 200 grader.
Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskad bulle.
Lägg bullenpå plåtar med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
Skär av toppen på bullen och gröp ur innanmätet.
Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
Fyll semlan med mandelmassa, spritsa över grädde, häll på mandelspån och lägg på locket. Pudra med florsocker. 
 
 

Kommentera här: