chokladfondant
God chokladfondant med mörk choklad.
ingredienser
100 g smör
150 g god mörk choklad
2 st ägg
2 st äggulor
0,5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
smör + strösocker till formarna
till servering
vaniljglass
färska hallonde
GÖR SÅ HÄR
- Smält smöret i en kastrull och ta den från värmen.
- Bryt chokladen i bitar och låt dem smälta i smöret.
- Vispa ihop ägg, ägggulor och socker i en bunke.
- Vispa även i mjölet och blanda sedan ner choklad- och smörblandningen.
- Rör tills det blir en slät och blank kräm.
- Smöra fyra ugnsfasta portionsformar av crème brulée-typ.
- Sockra dem istället för att mjöla så blir ytan blank och fin.
- Fördela smeten i formarna. Fram till hit kan du förbereda.
- Sätt ugnen på 225 grader och sätt in formarna i ugnen.
- Nu gäller det att passa noga - de ska vara mjuka i mitten så att den goda chokladkrämen rinner ut när man sätter gaffeln i den, men inte vara så lös att den tappar formen.
- Tiden i ugnen kan variera mellan 8–12 minuter, beroende på ugnen och formarnas storlek. Ta ut och provstick i dem några gånger om du är osäker. De är färdiga när det börjar höja sig en aning på mitten.
- Låt fondanterna stå några minuter och stjälp sedan upp dem på desserttallrikar.
- Servera med vaniljglass och färska bär.