äpplepaj deluxe

mördegspaj med extra allt
 
 
 
mördegsbotten
  • 120 g rumstempererat                            
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 20 g äggula (1)

Mazarinfyllning

  • 190 g mandelmassa
  • 2 g kardemumma (1 tsk)
  • 80 g rumstempererat smör
  • 50 g ägg (1)
  • 50 g äggula (3)

Äppelfyllning

  • äpplen
  • 2 g kardemumma (1 tsk)
  • 8 g malen kanel (1 msk)
  • 50 g flisad sötmandel (0,75 dl)
  • 50 g flytande honung (2 msk)
  • 40 g råströsocker (0,5 dl)

Havrecrumble

  • 50 g strösocker (0,5 dl)
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 20 g havregryn (0,5 dl)
  • 2 g bakpulver (0,5 tsk)
  • 60 g rumstempererat smör

 

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. 
  2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
  3. Mazarinfyllning
    Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. 
  4. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
  5. Äppelfyllning
    Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
  6. Havrecrumble
    Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
    Sätt ugnen på 175 grader. 
  7. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smuldegen över och grädda i mitten av ugnen i 35-40 minuter.
  8. Låt svalna och servera med grädde eller vaniljvisp
 

Kommentera här: