mangomoussetårta med lakritsmaränger

På påskafton bakade jag denna mangomousse tårta med lakritsmaränger<3
 
ingredienser
botten:
2 ägg
1 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
 
mangomousse:
2 gelatinblad
rivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limesaft
250 g fryst mango
2 msk florsocker
2 dl vispgrädde
 
lakritsmaränger:
1 äggvita
1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk lakritspulver
 
garnering:
färska hallon
 
 
 
GÖR SÅ HÄR!
  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper eller smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 10 bitar).
  3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt på galler.
  6. Diska formen och torka den torr. Lägg tillbaka tårtbotten i formen.
  7. Mangomousse: Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Riv skalet av limen och pressa ur saften.
  8. Mixa mangon slät tillsammans med florsocker, limesaft och -skal i en matberedare. Häll upp i en bunke. Vispa grädden.
  9. Ta upp gelatinbladen, låt det vatten som finns i bladen vara kvar, krama inte ur. Smält dem i en i en skål i mikrovågsugn eller i en kastrull på svag värme. Rör ner lite av mangopurén i det smälta gelatinet. Blanda därefter ner dem i resten av mangopurén under omrörning. Vänd ner grädden.
  10. Häll moussen på botten, skaka formen lätt så att moussen fördelar sig jämnt. Täck med plastfolie. Låt den stå i kylskåp för att stelna ca 6 timmar.
  11. Maränger: Sätt ugnen på 100°C.
  12. Häll äggvitan i en torr och fettfri bunke. Tillsätt sockret lite då och då och vispa till ett fast och hårt skum. Pudra i lakritspulvret efter några minuter.
  13. Klicka eller spritsa ut smeten till ca 30 små maränger på en plåt med bakplåtspapper.
  14. Grädda mitt i ugnen 1-2 timmar beroende på storlek. Marängerna ska kännas lätta och torra.
  15. Garnering: Lossa kanten på tårtan genom att skära runt med en varm kniv. Lägg tårtan på ett fat och garnera med maränger, hallon.
     

Kommentera här: